Sokowirówka jest to urządzenie często stosowane w gospodarstwie domowym do produkowania soków z owoców i warzyw różnego rodzaju. Urządzenia tego typu najlepiej sprawdzają się w przypadku twardych owoców i warzyw takich jak np.

jabłka, gruszki czy marchewka. Sokowirówka działa na niemal identycznej zasadzie jak pralka automatyczna z wirówką.

Wyciska ona bowiem sok z owoców poprzez wykorzystanie siły odśrodkowej. W skład każdej sokowirówki wchodzi okrągłe sitko z tarczą ścierną.

Owoce wkładane przez otwór na początku są siekane na tarczy, a następnie wprawiane w ruch kołowy. Podczas wirowania z miazgi przez sitko wydostaje się sok.

Kiedy kawałki owoców uzyskają odpowiednią prędkość, zostają wyrzucone do pojemnika na resztki. Sokowirówka powinna posiadać kilka różnych sitek, które będą dostosowane do różnych owoców i warzyw.

Powinna mieć także wyjmowany pojemnik na odpadki. Ważna dla pracy sokowirówki jest też szyjka podajnika – nie powinna być zbyt wąska, aby bez problemu można było do urządzenia wkładać większe kawałki owoców i warzyw.